2015 – a fény nemzetközi éve

feny_eve_budapest_portal

A fény éve azért fontos, mert most szerepet kap minden tudomány, technológia, üzletág, amely a fénnyel foglalkozik vagy dolgozik. A fény pedig elég nagy prioritással bír életünkben.

Egykis történelem:

Hazánk nemes hagyományokkal büszkélkedhet mind az optikai tudományok, mind a művészetek területén. A Petzvál-lencse a XIX. század közepén született, a Magyar Optikai Művek pedig 1876-ban jött létre. Jánossy professzor kezdeményezte azokat az optikai kutatásokat a KFKI-ban, amelyek hamarosan világhírnévre jutottak, de korán megszülettek a magyar lézerek, és a világot egy évtizeddel megelőzve, nálunk fogalmazódott meg a szegedi attoszekundumos lézer (ELI-ALPS) első ötlete is.

Forrás: http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2014/tv1410/feny.html

Világszerte különböző programok, fesztiválok keretén belül ünnepeljük a fényt. Japán, Olaszország, Franciaország, India stb.

2015 – A Fény Nemzetközi Éve Magyarországon is

Az UNESCO, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény életünkben, 2015-öt a Fény Évének választotta. A Fény Évéhez kapcsolódó eseménysort az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezte, s megszerezve az ENSZ és az UNESCO támogatását, világeseménnyé emelte a kezdeményezést.

http://elft.hu/fenyeve2015

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner