A viselhető technológia titka az emberi áramforrás

emberi_eroforras_budapest-portal

Fejlesztők úgy gondolják, hogy az okos eszközök tápellátásánál hasznosítható lenne az edzés közben leadott hőmennyiség.  Bár önmagában nem új dolog a nap- és hőenergia, a kutatók azonban mégis megállás nélkül dolgoznak azon, hogy hogyan lehetne ezen erőforrásokat más módon is összegyűjteni, majd hasznosítani. Néhány vizsgálat szerint a megoldás a testhő villamos energiává történő átalakítása lenne. A témáról Jun Chen, az ausztráliai Wollongong-i Egyetem professzora beszélt a Big Ideas Fesztivál legutóbbi rendezvényén.

Jun Chen egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként nyolc éve kapta azt a feladatot, hogy választ keressen arra, hogy az olajvezetékekben keletkezett, fel nem használt hőt hogyan lehetne megújuló energia létrehozására fordítani. A csapat ezután már egyéb felhasználási lehetőségeken is gondolkozott, mint az emberi test által termelt természetes hő hasznosítása.

A professzor rávilágított, hogy az emberi test hőmérséklete a környezetétől eltér. A bőr külső hőmérséklete 26-35 fok közé tehető, míg az átlagos testhőmérséklet 36-38 fok. Kutatások alapján úgy vélik, hogy a hőmérséklet különbség elektromos árammá alakítható a ruházat két oldalán megtalálható elektródákkal. Ezzel fitnesz kiegészítőket, intelligens karórákat, illetve kisebb orvosi eszközöket lehetne feltölteni.

Jun Chen hozzátette, hogy egy felnőtt ember napi 50-100 V energiát akkor is lead, ha semmit nem mozog. Ez a környezettel történő természetes hőcserének köszönhető. Továbbá elég, ha az energiának csupán egy részét alakítják át, így feltölthetővé válik például egy kisebb orvosi eszköz, egy Nintendo Wii (14 Watt), egy laptop (45 Watt), vagy egy mobiltelefon (~1 Watt). Persze több mozgással több energia fog termelődni, ráadásul a hangulat is számít, hiszen, ha boldognak érezzük magunkat, akkor a testhőmérsékletünk is megemelkedik egy kicsit.

A projektben az volt a legnagyobb kihívás, hogy nem volt felhasználóbarát a leadott energia összegyűjtésére szolgáló eszköz. Rugalmatlan, kényelmetlen és merev volt a kiegészítő, és a viselésre is alkalmatlan volt. Végül kitalálták, hogy lehetnének intelligens textilek, vagyis, a ruhaszálakba integrált technológia megfelelő megoldás lehet. Ezzel a módszerrel összegyűjthető a hő, és átalakítható úgy, hogy működtethetőek legyenek az elektromos eszközök. A munka egyelőre igen korai szakaszban van, így jelenleg nincs róla több információ, a kutatók azonban bíznak ennek sikerességében. 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner