Így változik a cafetéria ebben évben

cafeteria02

Adótörvény-módosítás történt a tavalyi évben! A módosítás hatására több szempontból is megváltozott a cafetéria rendszere, a béren kívüli juttatások szabályai. A vállalkozásoknak a módosítások miatt újra kell gondolnia a cafetéria-rendszereiket.

A módosításról azt kell tudni, hogy november 22-én szavazta meg az új adószabályokat az Országgyűlés, ami a cafetéria-rendszerét sem kímélte. A cafetéria rendszerében három fő juttatási csoport van: az adómentesen adható juttatások, a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások.

A csoportokat a járulékterhek mértékével lehet megkülönböztetni, amelyet a munkáltató fizet. A munkáltató számára alacsony ráfordítást jelent a béren kívüli juttatás és az egyes meghatározott juttatások biztosítása.
A módosítás révén a cafetériajuttatások adóterhe növekszik, 100 ezer Forint juttatás adható kézpénzben a dolgozóknak, aminek 34,22%-os az adóterhe, munkavállalói juttatásként biztosítható a munkavállalónak az egészségügyi ellátás, ami után nem kell közterhet fizetni.

Az egyes juttatások adó- és járulékterhe változó. Nettó 100 egységnél adómentes juttatásnál 0% az adóteher, béren kívüli juttatásnál 34,22%, egyes meghatározott juttatásoknál 43,66%. bérköltségnél pedig 85,71%. A munkáltató ráfordítása a terhek mértékének arányával növekszik.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner