Átadták a Dagály sétányt

dagaly setany_ujlipocia

Június 9-én, a kormány és a fővárosi önkormányzat reprezentánsai, a XIII. kerületi önkormányzat vezetői, számos képviselő-testületi tagja, az önkormányzati intézmények és a polgármesteri hivatal vezetői, a kerületi civil szervezetek, a lakosság és a sajtó képviselőinek jelenlétében, ünnepi esemény keretében adták át a Dagály sétányt, amelynek létrehozását a XIII. Kerületi Önkormányzat kezdeményezte.

A Duna Arénát az egyik legfontosabb közlekedési csomóponttal, a 3-as metró Forgách utcai megállójával összekötő igényes, modern közösségi és rekreációs terület megépítésével  7000 m2 különleges esztétikájú hellyel gazdagodott a kerület és a főváros.

Az elmúlt közel húsz évben 1 millió négyzetméter lakás és 1 millió négyzetméter kereskedelmi szolgáltató egység épült a XIII. kerületben. Napjainkban közel ötezer lakás és 200 ezer négyzetméter kereskedelmi szolgáltató egység építése felett áll a daru. Terveink vannak e fejlesztések infrastrukturális kielégítésére. Eddig jellemző volt, hogy magántőkéből épültek. A húsz esztendő alatt több ezer milliárd forint került befektetésre, mely a fenntarthatóság biztosítéka.

Az elmúlt évtizedben mind a magán, mind az önkormányzati fejlesztések során előtértbe került a környezettudatos, energiatakarékos megoldások alkalmazása és fejlesztése. Az Angyalzöld, majd az Angyalzöld plusz programunkkal az országban elsőként alkottunk zöldstratégiát, melyet ma már egyetemi szinten tanítanak. Új parkokat alakítottunk ki, mint a Ruttkai Éva park, a Papp László tér, és a Radnóti Miklós Művelődési Központ kertje. A kerületfejlesztési dokumentumokban a Dagály sétány kialakítása későbbi időpontban szerepelt. Azt javasoltuk, melyet elfogadtak, hogy  a terv megvalósítását hozzuk előre a Duna Aréna megépülésével párhuzamosan. Köszönjük, hogy a Dagály törvénnyel ezt befogadták és a XIII. kerületi önkormányzat szerződést köthetett a kiépítésre a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal 478 millió forint értékben. A most átadásra kerülő Dagály sétány nemcsak kapcsolatot biztosít az Arénához, hanem helyi identitást erősítő arculatképző elemeket is tartalmaz. Remélem további katalizátor lesz a környezet megújulására, mind a lakófunkciót, mind a szolgáltató funkciót tekintve. Példát mutat a környezettudatos fejlesztésre.

 

Bokorfák, mézalmácskák és perzsa varázsfák

A Dagály sétány fejlesztésekor a meglévő fák védelme alapvető szempont volt. A Turbina utcai szakaszon a hársfasor a jellemző. A középső sétányszakaszon a korábbi kőrisegyedeket megőriztük, a nyugati sétányszakaszra platánfákat ültettünk: 39 többszörösen előnevelt, azaz 35-40, 50-60 cm törzskerületű fát. A változatossághoz hozzájárul még az elszórtan telepített 25 faegyed: bokorfák, mézalmácskák és perzsa varázsfák. (A fák körül az évgyűrűkhöz hasonló burkolat a növekedéshez igazítva fokozatosan eltávolítható.)

A XIII. kerület különös gondot fordít – rendszeres ellenőrzéssel, ápolással és pótlásokkal – a városrész zöldfelületeinek megóvására, fejlesztésére. A kerület faállománya a főváros egyik legjobb állapotú zöldhálózati rendszere. A polgármester „fél Városligetnyi” fa ültetését tervezi. Most kijelenthető: a Dagály sétány fáival több mint 4 ezerre nőtt az elmúlt egy esztendőben telepített fák száma a kerületben. Köztük vannak megjelölt egyedek is, amelyek a faültetést is jelképezik: „Ifjúság fája”, „Idősek fája”. A Dagály sétány átadásakor a „Sportolók fáját” ültették el – réztáblával megjelölve.

 

Térbútorok, ivókutak, ökologikus rendszer

A sétány három szakaszra tagolódik. Az első a Turbina utca a volt Láng Gépgyár mentén. A középső az Esztergomi úttól a Jakab József utcáig tart. A harmadik innen vezet a Népfürdő utcáig. Hivatalos elnevezése a Fővárosi Önkormányzat döntése alapján Dagálysétány utca.

A sétány két oldala négy-négy méter szélességben klinkertégla-borítású. Középen ugyancsak négy méter széles zöldsáv fut. A sétány felszíni vízelvezetése ökologikus, környezetbarát: a sétaút burkolt felületei a középső zöldsáv felé lejtenek, a zöldfelületekre vagy a vízáteresztő kavicsburkolatra vezetik a csapadékvizet, amely a talajba szivároghat. Az automata öntözőrendszer a cserje, évelő és gyep felületeken kívül a fák öntözését is biztosítja.

A kőkert zöldsávjában szárazságtűrő és vízigényes évelők, alacsony cserjék, növényágyak és ligetes fásítások harmonikusan követik egymást. A ligetes szakaszon pihenésre is alkalmas – finombetonból készült, egyedi grafikai elemekkel, vízcseppekkel díszített – ülőtömbök és pihenőpadok vehetők igénybe. E térbútorok mellett hagyományos támlás padok is vannak. A sétányon két ivókút is működik.

Kivételessé teszi a sétányt az is, hogy burkolatán láthatók azon ásványi anyagoknak a képletei, amelyeket a közeli híres Béke kút vize tartalmaz.

A Váci út és a Turbina utca csatlakozásánál Gálhidy Péter szobrászművész Turbinalevél című képzőművészeti alkotása a Láng Gépgyár évtizedeken keresztül a világ élvonalába tartozó termékeit szimbolizálja.

 

Ingyenes WiFi a sétányon

A sétányra dekoratív, korszerű, költséghatékonyan üzemeltethető, LED-es fényforrással szerelt világítótestek kerültek – rajtuk térfigyelő kamerákkal és a nyilvános WiFi hálózathoz szükséges eszközökkel.

 

Forrás: bp13.hu

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner