Áttérés IFRS-re

adozas_konyvvizsgalat

Három helyen is be kell jelenteni (és már csak néhány nap van hátra) ha 2017-től IFRS-re akar váltani bármely vállalkozás. Erre a könyvvezetésre átállni szándékozóknak a bejelentést a NAV-nak, KSH-nak és az MNB-nek is jelezni kell.

Mi is az IFRS?  Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (International Financial Reporting Standards) szerinti könyvvezetés. Ha a magyar szabályok helyett ezt választaná, akkor 2016. október 02-ig be kell jelenteni a fent említett hivataloknál.

Ezt a számviteli keretrendszert a vállalkozások globálisan használhatják az egységesség és összehasonlíthatóság érdekében.

Az IFRS-t azok a magyar cégek alkalmazhatják egyedi beszámolójukra, amelyek anyavállalata is így konszolidálja leányvállalatait, vagy amelyek részvényeit bevezették az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamelyik tagállamának szabályozott piacára.

Azok a vállalkozások, akik 2017január 01-től ezt szeretnék alkalmazni, be kell, hogy jelentsék szándékukat október 02-ig.

Vannak, akik számára kötelező az áttérés. Hogy mely gazdálkodó szervezeteknek mikortól, arról itt olvashat.

Feltételek:

IFRS minősítésű könyvvizsgáló jelentés, mely igazolja, hogy a cég rendelkezik a következőkkel:

·        IFRS minősítésű mérlegképes könyvelő alkalmazottal vagy külső partnerrel,

·        IFRS szerinti jóváhagyott számviteli politikával‎,

·        az áttérés éve előtti üzleti év első napjára vonatkozóan összeállított IFRS szerinti mérleggel (vagyis 2016-os évre vonatkozó IFRS mérleggel, amihez az azt megelőző év adatait, tehát a 2015-ös adatokat is át kell forgatni),

·        továbbá azt, hogy a cég jogosult és felkészült az IFRS szerinti könyvvezetésre.

 

A cégnek nyilatkoznia kell arról, hogy miért tér át az IFRS-re, valamint az anyavállalat kiadta eme elvek szerinti számviteli szabályokat és a leányvállalat elfogadta és alkalmazza azokat.

Hogy ne csökkenjen az adóbevétel a költségvetésben, adóminimumot fognak alkalmazni és az áttért cég társasági adóját 2 évre be fogják fagyasztani.

Egy jó tanács: érdemes dupla könyvvezetést készíteni még a bevezetést megelőző időszakban.

A cikk a Piac és Profit írása alapján készült

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner