Az üzleti élet angyalai

Business-Angel-budapestportal

Amikor egy vállalkozás befektetőt keres, hogy megvalósíthassa új fejlesztését vagy projektjét, el kell kezdeni keresgélni a piac különböző területein. Nem egy klasszikus tőkebefektető lesz az, aki megfinanszírozza az ötletet. Érdemes először tájékozódni arról, hogy kikkel lenne érdemes társulni. A befektetői piac meghatározó szereplői a klasszikus kockázatitőke-befektetők, az inkubátorok és ma már a Business Angels vagyis üzleti angyalok.

Angyal ugyan, de ne felejtsük el, hogy a biznisz területén, ahol nincs barátság. Ezért fontos, milyen szerződést kötünk vele, hiszen bizonyos jogokat fog kérni a finanszírozásért cserébe. Nem könnyű a dolga az ületi partnert kereső vállalkozónak egy kevés kínálttal rendelkező piacon, ahol nem mindegy, hogy honnan érkezik az anyagi forrás.

Figyelembe veszik az életszakaszt. Például a korai életszakaszban az inkubátorok és az angyal befektetők finanszírozási együttműködésével számolhatnak a vállalkozások. Az üzleti angyalok egyre többet kérnek, tehát jól kell választani, hogy szakértelmükkel és kapcsolati forrásaikkal valóban segítsék a projektet és lendületet adjanak az új iránynak, de nem vesznek részt menedzsment szintű döntésekben.
Magyarországon a Business Angel egy új kifejezésnek számít és még nincs rá bevett szokás, hogyan történik a velük való együttműködés. Már megalakult a Magyar Üzleti Angyalok Hálózata (HBAN), amelynek célja, hogy körét folyamatosan bővítve tudja segíteni a hazai induló vállalkozásokat.

Az üzleti angyalokról következő cikkünkben olvashatnak tovább…

A magyar vállalkozások bizonyos szempontból nagyon jól állnak források terén – sok a képzett és tehetséges mérnök, fejlesztő, így élen járnak az innovatív ötletek kidolgozásában, anyagi források és a finanszírozás menedzsmentje tekintetében viszont igénylik a támogatást.

A visszajelzések szerint ugyanis a vállalkozók jelentős része saját elképzeléseit követve figyelmen kívül hagyja a piaci trendeket, és rossz stratégiára építi az üzletet. A forrásokkal rendelkező befektetők viszont a sikeres beruházásokban érdekeltek, és tapasztalt üzletemberként az együttműködésben tanácsadóként is hozzá tudnak tenni a céges eredményekhez. Ha nemzetközi partnerről van szó, hozzá tudnak járulni a globális üzleti szellem kialakításához a magyar vállalkozásban, és a cég a későbbiekben a külföldi piacokon is eséllyel jelenhet meg.

Megválaszolandó kérdés, hogy a vállalkozásnak mekora fejlesztési forrásra van szüksége és ehhez milyen mértékű tőkebefektetői kontrollt hajlandó elviselni. Ha megnézzük az európai és az amerikai statisztikákat, akkor az látszik, hogy az angyal-befektetők átlag 15-25 ezer euróval csatlakoznak be egy-egy startup-hoz. Ez az induláshoz elegendő de a későbbiekben ezt ki kell hogy egészítse jelentősebb tőkebevonás a hosszú távú gyártáshoz és fejlesztéshez.

2017-től várhatóan állami „angyalok” közreműködésével is lehet majd számolni – a jövő évtől várhatóan több nagyobb állami tőkeprogram is indul, várhatóan törekedve arra, hogy a korábbiaknál még több, növekedési potenciállal bíró kis- és közepes vállalkozás és startup kap majd lehetőség a növekedésre.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner