A beskatulyázottak nem lelkes munkatársak

lelkes_munkatarsak

Az embereket hajlamosak vagyunk, és olykor szeretjük is beskatulyázni őket. A munkahelyen sincs ez másként. Három kategóriába soroljuk az alkalmazottakat: kitűnő, közepes és gyenge. Ez a módszer azonban káros a vállalatnak, hiszen sokkal több érhető el azzal, ha a munkatársakat árnyaltan ítéljük meg.

A kategorizálás hibájába sajnos sokan beleesnek. Nem mérlegelik azt, hogy melyek azok a résztényezők, amelyek kiteszik az alkalmazottak teljesítményét. Ez a besorolás nemcsak a vezetőknek, hanem az alkalmazottaknak illetve a vállalkozásnak is rengeteget árthat.

A kategorizálás során figyelmen kívül kerülnek az igazi képességek, ezért nem ismerik fel a teljesítmény javulását vagy éppen romlását. Nem szabad azt gondolnunk, hogy a „csoportokban” dolgozó emberek mindig így fognak dolgozni. Az emberek teljesítményét gyakran a külső körülmények határozzák meg.

Abban sem bízhatunk, hogy egy kitűnő eredménnyel végzett friss diplomás jobban teljesít majd azoknál, akik közepes eredménnyel végeztek. Nem szabad elfelejteni, hogy egy vizsga eredménye még nem határozza meg azt, hogy az illető hogyan teljesít majd a gyakorlatban.

Az alsóbb kategóriába sorolt munkatársakat sem szabad elítélni, hiszen teljesítménye függhet magánéleti problémáktól, vagy éppen olyan feladatoktól, amelyek számára teljesíthetetlenek. Ezeket az embereket jellemzően háttérbe szorítják, mellőzik, holott hasznosak is lehetnek.

A skatulyás gondolkodás azt mutatja, hogy a vezetőknek a felsőbb kategóriásokat kell megtartaniuk, az alsóbbaktól meg kell szabadulni, a középen elhelyezkedők közül pedig azokat kell megtartani, akikre feltétlenül szükség van. Azok a munkatársak, akikre nem figyelnek, elvesztik a motivációjukat és nem akarnak majd sikeresebben dolgozni, ezért várható, hogy idővel tovább állnak.

De hogyan kerülhetjük el azt, hogy hibásan kategorizáljuk a dolgozóinkat? A legfontosabb, hogy gyakran és gyorsan reagáljuk le az egyéni teljesítményeket. Figyeljük a teameket, vizsgáljuk meg részleteiben a tevékenységüket, az összetételén változtassunk, ha kell. A feladatokat akár egyéni teljesítmény alapján is kiadhatjuk. Ezekben az esetekben egyáltalán nincs szükség kategóriákra.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner