Cégkapu regisztráció, augusztus végi határidővel

cegkapu_regisztracio

A Cégkapuról dióhéjban

A kulcsdátum 2018. január 1. legalábbis a gazdálkodó szervezetek számára mindenképp, ugyanis egyre inkább kötelezővé válik az állami hivatalokkal, egyéb intézményekkel, bíróságokkal való elektronikus kapcsolattartás. Továbbá az ehhez szükséges hivatalos elektronikus platformon keresztüli dokumentumfogadás és dokumentumküldés. A kötelezően elvárt elektronikus kapcsolattartáshoz az állam a gazdálkodó szervezetek számára Cégkapu-szolgáltatást nyújt. A Cégkapu lényege abban áll, hogy minden irat és küldemény a kívánt gazdálkodó szervezet által megadott biztonságos, hiteles tárhelyre érkezzen, és csakis onnan lehessen továbbítani. A fentebb leírtak gördülékeny végbemenése érdekében, minden gazdálkodó szervezetnek Cégkapu-regisztrációt kell eszközölnie.

A Cégkapu-regisztráció határideje és módja

Fontos határidő a Cégkapu-regisztrációban érdekelteknek, hogy 2017. augusztus 30-ig kell teljesíteniük ilyesfajta kötelezettségüket a 2017. január 1-jén már létező gazdálkodó szervezeteknek.

Amennyiben nem áll fent bonyolultabb eset, vagyis a gazdálkodó szervezet a cégjegyzékben szerepel és rendelkezik aláírási joggal és Ügyfélkapuval rendelkező ügyvezetővel, úgy a regisztráció legfeljebb 5-10 perc alatt online elvégezhető. Léteznek persze olyan esetek, amikor ennél több időbe kerül, hogy Cégkapu tagok lehessünk. Például fel kell tölteni a gazdálkodó szervezet nyilvántartásban való szereplését alátámasztó és képviseleti jogot igazoló okiratot.

Regisztrálhat e más a gazdálkodó szervezet nevében?

Természetesen igen, ha eleget tesz a kívánt kritériumoknak, amelyek a következők. A gazdálkodó szervezet képviseletére jogosult természetes személynek kell lennie, vagyis a gazdálkodó szervezet törvényes képviselője, vagy az általa meghatalmazott más természetes személy. A regisztrációt kizárólag olyan természetes személy tudja végrehajtani, akinek birtokában van Ügyfélkapus tagság, vagy rendelkezik az állam által nyújtott azonosítási szolgáltatáshoz kötődő egyéb regisztrációval. Most még csak a Részleges Kódú Telefonos Azonosítás felel meg az elvárásoknak.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner