Érték az idősebb munkatárs

idos_mukaero

Itt nálunk ideje korán elfáradnak az emberek, így aztán minél előbb szeretnének nyugdíjba menni. Aki mégis szeretne dolgozni nyugdíjas korában, bizony elég nehezen talál munkát. Pedig egy idősebb munkatárs nagy érték lehet a cégnél tapasztalatai és bölcsessége miatt. A másik ok, amiért meg kell becsülni az ilyen kollégát, az az, hogy gyorsan változik a korosztály aránya azok körében, akik még dolgoznának.

Egy felmérésekkel foglalkozó ügynökség (EU-OSHA) – ahol munkahelyi egészséggel és biztonsággal kapcsolatosan végeznek kutatásokat, – azt jósolja, hogy  2030-ra Európában a munkavállalók 30%-a az idősödő, 55-64 évesek közül kerül majd ki. Ezért az idősödő munkavállalókat érdemes minél tovább munkában tartani.

A jó pap is holtig tanul

Nem könnyű azt a jövőt elképzelni, amikor több lesz az idős ember, mint a fiatal, miközben a digitális fejlődés egyre gyorsul. Ezt figyelembe véve az idősödő társadalom most igen nagy kihívást jelent az érintett országokban, hiszen ez a két tényező majdhogynem teljesen ellentétes egymással.

Fontos lenne egyidejűleg az embereket arra ösztönözni, hogy tovább képezzék magukat, a digitális fejlődést követve és legyen inspirációjuk a nyugdíjas éveik közeledtével távlati terveket szőni, aktívnak maradni, valamint a társadalom részéről egészséges emberi életet biztosítani mindenki számára.

A magyarországi rendszer nem alkalmas kifejezetten az idősek folyamatos képzésére, pedig megérné az alaptudással és egy élet tapasztalataival rendelkező embert további tanulási lehetőségekhez juttatni. Az idősek tanulási képességei ugyanolyan jók, mint a fiataloké, amennyiben agyukat frissen tudják tartani és egészségesen élhetnek. Nincs erre szokás, mintha nem lenne fontos, sőt mára már az idős emberek értéküket veszítették. Ezt a hozzáállást sürgősen meg kell változtatni.

A munka értéke

Az idősekben még jobban megvan a munka értékének tisztelete. Sok írás figyelmeztet az ún. y generációval jövő problémákra. Tehát a cégeknek érdemes megfontolni a munkavállalókkal kapcsolatos elképzeléseiket Természetesen a képzéseket is át kell kicsit alakítani és a változásokhoz igazítani. A digitális képzéseket követően az idősebb emberekkel lehet számolni távmunkában, részmunkában, rugalmas munkaidőben.
Bárhogy is gondolkodunk erről a kérdésről, a korral mindig haladnunk kell.
 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner