A felsővezetői kiválasztások trendjei

felso_vezetok_valasztasa

A technológia olyan gyökeresen alakít át ágazatokat, hogy sok cégnél olyan embereket keresnek felsővezetői pozíciókba, akik betéve tudják az új technológiai eszközök lehetőségeit.

A hierarchián való feljebb jutáshoz persze mindig is kell tehetség, vezetői képesség, karizma, szaktudás és szerencse. Most már a technológiai jártasság is hozzátartozik ehhez a listához. Több mint félmillió menedzsment-tanácsadó összegezte a mai karrierlehetőségeket a legnagyobb ilyen jellegű felmérésben.

Marc Andreessen, az USA egyik legnagyobb technológiai kockázati tőkése azt nyilatkozta, hogy a technológiához értés ma már a vezérigazgatóvá válás „titkos receptjének” alapját képezi.

A technológia olyan gyökeresen alakít át ágazatokat, hogy sok cégnél olyan embereket keresnek felsővezetői pozíciókba, akik betéve tudják az új technológiai eszközök lehetőségeit. Leértékelődik ezzel párhuzamosan a tapasztalat, a rangidősség, pláne hogy divatossá vált az ún. „lapos szervezet”, a hierarchia leépítése. Hamarabb lesz sikeres befutó a legmagasabb állásokra a fiatal, ambiciózus, technológiaőrült pályakezdő, mint a cég felsővezetésében ülő középkorú menedzser.

Vannak nagyvállalatok, amelyek külön „rotációs” programot dolgoztak ki arra, hogy legígéretesebb munkavállalóikat időről időre bedobják egy számukra ismeretlen szakterületre, hogy azt is kitanulják. Mindezek tükrében a karrierek tehát ma már nem lineárisak.

A szakemberek egyenesen úgy látják, hogy akik sok-sok évet töltenek cégük egy-egy részlegén, egy-egy részterületen (legyen az pénzügy, marketing, technológiafejlesztés vagy bármi más), túl specializáltakká válnak ahhoz, hogy cégvezetők lehessenek.
Ha az ember négy különféle munkakörben is dolgozott már ugyanazon a munkahelyen, az azonos mértékben nyom a latban, mint ha MBA diplomája lenne.

Akiknek van ilyen menedzserdiplomájuk, közülük is a minél sokszínűbb munkatapasztalattal bírók részesülnek nagyobb bónuszokban, jutalmakban és előléptetésben.

A régi pályaív, amikor az ember szépen araszolgatott a ranglétrán úgy, hogy mindig több és több feladatot bíztak rá, de mindig egy céges részlegen, osztályon belül, ma már egyre ritkább, mert a munkák nagy része ma „keresztfunkcionális”, tehát átfed két vagy akár több szakterületet. Statisztikák alapján mondhatjuk, megsokszorozódott az olyan álláshirdetések száma, ahol kifejezetten ún. hibridmunkára keresnek jelentkezőket, amikor a pozíció két szakterület találkozásánál van. Az ilyen állások üzleti és technológiai képességeket egyaránt igényelnek. Ebbe a kategóriába sorolódik pl. a termékmenedzsment vagy a marketinganalízis.

Azok a vállalkozások, amelyek céges klienseket szolgálnak ki, szintén követniük kell megrendelőjük új s új igényeit, a munkafolyamatok komplexek, ezért szakértők szerint a sokoldalúság a legfőbb előny kezd lenni munkavállalásnál,  olyan ember a „nyerő”, aki mindig kilép a saját komfortzónájából, és teszteli a képességei határait, továbbá állandóan új dolgokat tanul, új képességeket sajátít el.
 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner