A fogyasztók a növekedés motorjai

penzugy-gazdasag-budapest-portal

A befektetőknek az apró részletekre is oda kell figyelniük 2016-ban, ha nem akarnak lemaradni az évet várhatóan meghatározó, kulcsfontosságú trendekről – derül ki a Fidelity International 200 részvény- és kötvényelemzőjének körében elvégzett felmérésének eredményéből.

A növekedést idén egyre inkább a fogyasztók generálják majd, akik – főleg a technológiai ágazatok és az egészségügy területén – lendületet adnak a folyamatos innovációnak is. Miközben a fogyasztók vásárlóerejére kedvező hatással vannak az alacsony energiaárak, az általában alacsony infláció, a kedvező lakáspiaci fejlemények, a bérnövekedés, valamint az egyre inkább magára találó munkaerőpiac, a felmérésből az is kiderült, hogy a vezetői magabiztosság az alapvető és a nem alapvető fogyasztási cikkek kapcsán is semlegesből negatívba fordult. Az alapvető fogyasztási cikkek területén az ármeghatározó erő és a kereslet javulása nyomán várhatóan nő majd a nyereség, a nem alapvető fogyasztási cikkekkel foglalkozó elemzők szerint pedig a cégvezetők itt a keresletnövekedést tartják a nyereségnövelés fő forrásának. Emellett a stabil mérlegeknek és a csökkenő tőkeáttételnek köszönhetően a fogyasztási cikkeket előállító vállalatoknak nem lesz szükségük jelentős mértétű tőkebevonásra.

Michael Sayers, a Fidelity International elemzési igazgatója szerint az idén a legfontosabb új motívum a fogyasztási szektorok sok más egyéb szektorhoz viszonyítva megfigyelhető stabilitása. Tekintve, hogy a gazdaság jelentős területeire – az energiaiparra, a nyersanyag-előállításra, az ipari termelésre és a közművekre – újabb és újabb csapásokat mérnek az alacsony árupiaci árak és a tőkeberuházások globális csökkenése, akár több éven át tartó tőkehiányra is szükség lehet ahhoz, hogy helyreálljon a kínálat és a kereslet egyensúlyához elengedhetetlen tőke- és költséggazdálkodási fegyelem. „Amíg ez lezajlik, addig nagy szükség lesz arra, hogy a szolgáltatószektor kitartson, ha nem akarjuk, hogy az év későbbi részében globális recesszió alakuljon ki” – vélekedett.

Innováció

Az elemzők egy ideje már hangsúlyozzák, hogy az alacsony névleges növekedéssel jellemezhető időszakokban fontos szerep jut az innovációnak. Amikor a növekedés egyre nagyobb hiánycikknek számít, a valóban innovatív cégek vagy piacok felárat érhetnek el. Az innováció ugyanis számottevő hatással van a piaci lehetőségekre és a bevételi forrásokra, és ez szinte minden ágazatban és piacon, de főleg az egészségügy és az informatika területén észlelhető.

„A megszokott állapotokat felforgató technológiák az informatikára gyakorolják a legnagyobb közvetlen hatást. Az új technológiák minden korábbinál gyorsabban alakítják át a piaci környezetet: számos ágazatban új alapokra helyezik a bevételstruktúrát, és egész sor új lehetőséget teremtenek, melyek nem csak az új technológiák kifejlesztői, hanem az azokhoz szükséges infrastruktúra szállítói előtt is nyitva állnak. Azonban bár az új technológiák serkentik az innovációt, meg is bolygatják a kialakult rendet, ezért a trendek, az élen haladó és a lemaradó vállalatok alapos elemzése létfontosságú feladat” – emelte ki Michael Sayers.

Borongós hangulat, alacsony olajár

A felmérés eredményeiből az is kiderül, hogy a megszorítások miatt és a szabályozói beavatkozások hatására a pénzügyi szektorban is változások zajlanak. Ennek következtében a mérlegek stabilabbá váltak, és csökkent a tőkeáttét mértéke. E fundamentális jellemzők javulásának némiképp ellentmond a borongós befektetői hangulat, melynek hátterében az áll, hogy 2015 második felében és 2016 elején a banki részvények globális szinten az ebben az időszakban megfigyelhető olajár-csökkenés ellenére még az energiaipari részvényeknél is gyengébb teljesítményt nyújtottak. Ugyanakkor – bár a változások pozitívak voltak – egyes kockázatok továbbra is megmaradtak.

„A pénzügyi papírokat ettől függetlenül fenyegeti még néhány komolyabb kockázat, például a romló növekedési és inflációs kilátások, az energiaszektornak való, változatos formákat öltő kitettség és a csökkenő kötvénypiaci likviditás. A pénzügyi szektorban tapasztalt gyengeség különböző, akár a piaci aggodalmak önbeteljesülését is előidéző hatásmechanizmusok révén a reálgazdaság további felpuhulását is kiválthatja. Ezek fényében nem meglepő, hogy a szabályozói környezet továbbra is fontos tényezőnek számít, és mivel a tőketartalékjuk növelésére ösztönzi a cégeket, középtávon fenntartható hozamszintek kialakulásához vezethet” – tette hozzá Martin Dropkin, a Fidelity International hitelelemzési igazgatója.

Ami ebben a helyzetben a legfontosabb: az éberség
A tavalyi jellemzően emelkedő értékpapír és nyersanyagárfolyamok után, most hektikus változásokra kell felkészülni, ezért a befektetők számára jelenleg az éberség és az óvatosság a legfontosabb.

 

Forrás: Fidelity International 

P&P

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner