A kihívás éve lesz jövőre a befektetőknek

a befektetők kihivásai_budapestiek-portalja_kép

Izgalmas évet tartogat a következő. Kiemelten magas kockázattal lehet majd befektetni: magas infláció mellett alacsony kamatot kínálnak a vállalkozások. Sokkal körültekintőbbnek kell lennie azzal, hová teszi a pénzét. Az adókedvezmények és adójóváírások egyre jelentősebb súllyal vannak, így egyre érdemesebb a megtakarítási formát figyelembe venni.

 

Brexiten innen, Trumpon túl

A nagy politikai mozgások az árfolyamokban okoznak erős ingadozásokat, ám ezek csak ideiglenesnek bizonyulnak, ahogyan a brit népszavazás, vagy Trump amerikai elnökké választása hatott erősen negatívan az árfolyamgörbékre. A befektetők szerencsére gyorsan tanulnak, és mindennek a pozitív hatására fókuszálnak.

Hosszú távon fennáll az alacsony kamatkörnyezet, ami kétszámjegyű helyett csak egyszámjegyű kamattal számol. Abban az esetben nincs is semmi gond, ha valakinek elegendő ez az összeg. Másoknak viszont nagyot kell kockáztatni, a nagyobb hozam érdekében a nagyobb bizonytalanságot magába rejlő megtakarítási formákat választani.

Idén Magyarországon 26%-ot hoztak a részvények, és 5%-ot a hosszabb időtartamú kötvényalapok. Csak fél százalékot adtak az átlagos betétek.

Az IMF úgy gondolja 3,4 % fölé fog gyorsulni a világgazdaság bővülése a jegybankok támogató politikájával.   A befektetők részére a következő évben az infláció hoz kihívást az idei 0%-os után 1-2%-ra emelkedve.

A tapasztalat azt mutatja, hogy ilyen alacsony kamatoknál a befektetési tanácsadás ázsiója emelkedik, illetve a hosszú távú szemlélet, hiszen minden 4. embernek van Tartós Befektetési Számlája. Ezeknek a keresletét továbbra is növelni fogja a gyorsuló infláció. Az öt éves periódus után 15%-os kamatadó mentesség vehető igénybe. A megtakarítások adózásában a 6 % EHO ezentúl,  nem terheli majd ezeket a befektetéseket.

 

Forrás: profitline.hu

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner