Magadnak fizess először

hosszu_tavu_penz_budapest-portal

Nem mindenkinek van hatalmas fizetése és nem mindenki vállalat- vagy bankigazgató. Ugyanakkor nem valószínű az sem, hogy egy hatalmas vagyont örököljünk a közel jövőben, egy távoli nagynéni vagy nagybácsi által. Viszont ez nem azt jelenti, hogy nem lehet soha nagy vagyonunk. Lehet, csak időbe telik. Ha fiatal vagy, és elég korán látsz hozzá a vagyongyűjtéshez, gazdagként vonulhatsz vissza. Mindössze néhány alapelvet kell követned életed során, és az eredmény is meglesz.

Magadnak fizess először

Az élet nehéz, szokták mondani, és ez így is van. Amint belépsz a felnőtt korba és el kell tartanod magad, családod, nehéz döntéseket kell hoznod, mert nincs elég pénzed. Jönnek a számlák, gáz, villany, telefon, autó, ruha, cipő, élelmiszer. A kiadás rengeteg, és értelemszerűen fontossági sorrendbe állítod őket, hogy tudjuk, mit fizetsz ki először.
A sorrend felállításakor viszont megfeledkezünk a legfontosabbról: magunkról. Magunknak mikor fizetünk? Legjobb esetben ha marad valami a hónap végén, azt félretesszük. De legtöbbször nemigen marad semmi. Valahogy mindig szükség van az egész pénzre, sőt, nem is elég.

Akkor ez hogyan is működik?

Egyszerűen. Amint megkapod a pénzt, az első dolgod, hogy félreteszed a megtakarítani való összeget, mielőtt bármi mást kifizetnél. A megtakarításaidhoz soha semmilyen körülmények között nem nyúlsz, csak kizárólag amikor befektetésre használod a pénzt.
A maradék pénzből pedig gazdálkodsz, és kifizeted a számlákat. Miért élvezne elsőbbséget a telefonszámla veled szemben. Te fontosabb vagy, és a jövődet nem veszélyeztetheti semmi. Azért kell előbb magadnak fizess, mert a jövődre és a családod jövőjére kell gondolnod.
Ezenkívül amikor nagyobb pénzösszeghez jutsz (eladsz valamit, bónusz, öröklés stb.), mindig legalább 50%-át tedd rögtön félre hosszú távú céljaidra, és fektesd be. Az ilyen pénzekre úgy sincs szükséged a mindennapi életed fenntartásához, ezért könnyebb is félretenni. Évek múlva hálás leszel magadnak érte.

Hagyd abba a felesleges költekezést

Sajnos az embereknek szokásukká vált a nehezen megszerzett pénzüket fölösleges dolgokra költeni. A fölösleges dolgok listája nagyon hosszú, és nem kell feltétlenül a nagyon drága dolgokra gondolni. Ha például mindennap elmész pizzázni vagy üditőzni, az már jelentős elköltött összeget jelenthet a hónap végén. Ide tartozik a kéthetente történő ruhavásárlás(ami ma divatos, holnap már nem az) valamint az is, hogy évente cseréled a számítógéped, ne is beszéljünk a sok-sok kacatról, ami valójában nincs szükségünk.

Te vagy az érték

Fektesd a pénzed magadba! Az önképzés, a tanulás intelligensebbé és magabiztosabbá tesz. Tégy ki hosszú távú célokat, melyek irányt mutatnak abban, hogy mit válassz. Amit megtanulsz, nem veheti el tőled senki – mondják, és ez így is van!

A hosszú távú gondolkodás mindig kifizetődő.

 

Forrás: MagyarMágnás

 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner