Magasabb fizetéssel csábítja Szlovákia a magyar munkavállalókat

munka autógyárban_budapest-portal

 

Míg néhány éve Szlovákiából jártak át a munkavállalók Magyarországra, mára úgy tűnik, megfordult a trend. Magyar munkavállalók tömegei dolgoznak a szomszédos országban, ahol kedvező munkalehetőséggel és magasabb fizetéssel várják őket. De vajon mennyivel keresnek többet Szlovákiában, mint itthon?

 

Néhány éve még inkább Szlovákiából jártak át a munkavállalók Magyarországra dolgozni, mára azonban úgy tűnik, megfordult a trend. Magyar munkavállalók tömegei dolgoznak a szomszédos országban a kedvező munkalehetőségek, és a magasabb fizetés miatt. A Pénzcentrum megnézte, valóban többet kereshetnek-e a magyarok Szlovákiában, és ha igen, mennyivel.

 

Magyar munkásokat toboroznak a szlovákok

Az utóbbi időben több helyen is arról lehetett olvasni, hogy a szlovák munkaerő-közvetítők kifejezetten magyar munkaerőt toboroznak autóipari és elektronikai ipari pozíciókba. Elsősorban a szlovák-magyar határ közeléből (Győr, Komárom, Esztergom és Tata környékéről) keresnek munkavállalókat. Főképpen online álláshirdetésekkel igyekeznek munkaerőt találni, de a szórólapos álláshirdetések is gyakoriak.

 

Folyik a munka a szlovákiai VW autógyárban

Nemrégiben például a győrieket  magyar nyelvű szórólapos álláshirdetéssel igyekeztek meggyőzni arról, hogy a szomszédos országba menjenek dolgozni. Az autóipari és elektronikai iparágat érintő pozíciókhoz 265 ezer forintos havi fizetést, illetve ingyenes szállást, vagy útiköltség térítést ígértek. Ezen felül a hirdetés szerint a fizetés mellé étkezési hozzájárulást is biztosítanak.

 

Miért külföldről akarnak munkaerőt szerezni?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért magyar munkavállalókat toboroznak a szlovákok. Ficza János, a Workania.hu PR menedzsere szerint ennek főképpen a Szlovákiában is jelentős munkaerőhiány, valamint a magyar munkavállalók megfelelő képzettsége és szakértelme lehet az oka.

 

Szlovákiában is a gyártás területén, főleg az autó- és elektronikai iparban hiány alakult ki a megfelelően képzett és tapasztalt munkaerőből, hiszen sokan távoztak külföldre, ezért már a szlovák piacra is a környező országokból érdemes toborozni az új dolgozókat. Magyarország a közelsége és a jól képzett, tapasztalt munkavállalók miatt megfelelő célország. Mivel a közeljövőben újabb nagy autógyártó cég érkezik a magyar határhoz körülbelül 60 km-re, ez a tendencia várhatóan növekedni fog  – közölte Ficza a Pénzcentrum megkeresésére.

 

A Samsung, a Volkswagen, a Kia és Peugeot-Citroën gyárak mellett hamarosan épül a Jaguar-Land Rover autógyár is, így nem csoda, hogy a szakértők már most igyekeznek munkaerőt toborozni.

 

Mennyivel kereshetnek többet a magyarok Szlovákiában?

Az utóbbi években egyre nagyobb a különbség a szlovák és a magyar bérek között. A KSH adatai alapján Magyarországon a bruttó átlagkereset 247 800 forint körül mozgott a tavalyi évben. Ezzel szemben Szlovákiában a bruttó átlagfizetés 950 euró körül van, ami átszámítva nagyjából 295 ezer forint. Azaz csak az átlagkeresetet nézve egy Szlovákiában dolgozó munkavállaló durván 47 ezerrel többet visz haza havonta.

 

Az autóiparban és az elektronikai iparban is érezhető különbség van a szlovák és a magyar fizetések között, a legtöbb esetben Szlovákia javára.

 

Ahogy a fenti ábrán is látszik, a mérnöki és a műszaki tervezői pozíciókon kívül minden egyéb pozícióban magasabbak a szlovák bérek az autó- illetve az elektronikai iparban, átlagban közel 50 ezer forinttal. Éppen ezért csábító lehet az ajánlat a magyaroknak, főképp, ha az utazást, szállást és az étkezést is biztosítják számukra.

 

Forrás: pénzcentrum.hu

 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner