Megtakarítási szokások a világban

megtakaritas

Az öngondoskodás nagyon fontos a jövőnket illetően, sokan azonban nem foglalkoznak vele, inkább a mának élnek, nem gondolnak a jövőbeni pénzügyi helyzetükre. Cikkünkben négy ország: USA, Kína Németország és Magyarország megtakarítási szokásait nézzük meg. 

Amerikai Egyesült Államok (USA): Az USA a lehetőségek országa, mondják. Ott akármi megtörténhet, többek között az is, hogy – mint a GOBankingRates felméréséből kiderül – három amerikai állampolgárból egy biztosan nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, míg a válaszadók fele csupán 10 ezer dollárt tett félre öregkorára. Amerikában a legfőbb probléma, hogy az emberek nem rendelkeznek elegendő információval a pénzügyek terén, ezért mindig a mának élnek. A bérezésekben való különbségeknek köszönhetően a felmérésből az is kiderült, hogy a nőknek kétharmada, a férfiaknak pedig fele rendelkezik megtakarítással.

Kína: A kínaiakról tudni kell, hogy sokkal kevesebbet költenek fogyasztási cikkekre, mint az amerikaiak, éppen ezért többet is tudnak megtakarítani. A Világbank és az IMF közgazdászai szerint ennek a kínai emberek jövő iránti aggodalma az oka. Óvatosabbak, többet spórolnak, mert nem bíznak a kínai kormányban, ráadásul a kormány egykepolitikája is közrejátszott a spórolásban. A Notre Dame-i Ázsiai tanulmányok igazgatója, Nelson Mark szerint ennek is köszönhető a nagyfokú spórolás, hiszen a kínaiak legnagyobb félelme az egykepolitikából adódóan, hogy nem lesz, aki gondoskodjon majd róluk, így maguknak kezdtek el spórolni.

Németország: Európában a németeket tartjuk elsőrangú megtakarítónak, függetlenül attól, hogy a 2008-as nagy gazdasági világválság idején nekik volt a legtöbb pénzügyi veszteségük. Tavaly az Európai Bizottság egy felmérést végzett, melyből kiderült, hogy megtakarításban a németek vezetnek. 1995 és 2012 között a német háztartások vezettek a megtakarításokban.

Magyarország: Hazánkban egészen 2006 óta nő azon háztartások aránya, amelyek képtelenek lennének kezelni egy hirtelen jövő kiadást. Míg ez a szám 2006-ban 50% körüli volt, addig 2014-re 70%-ra nőtt. A háztartások ~10%-ának van csak megtakarítása. A legfőbb okok, amiért nem tesznek félre az az, hogy nincs miből, vagy ha van is, nem tud annyit félretenni, amennyi elegendő lenne, ezért inkább nem takarít meg semmit. Pedig kevés pénzzel is el lehet kezdeni a megtakarítást.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner