Milyen befektetéseket kedvelnek a magyarok?

ingatlanalapok_budapest-portal

Ha megfigyeljük a befektetési kedvet, láthatjuk az ingatlan piac felfutásának nyomait.

Bár az ingatlanalapok nem feltétlenül a lakó ingatlanokat kezelik, mégis észrevehető ez a hatás. Az értékesítési adatok szerint (BAMOSZ) a magyarok 2016-ban egyértelműen az ingatlanalapokat részesítették előnyben.

Ezt mutatja az az adat is, mely szerint az inatlanalapok több mint 56 milliárd forintnak megfelelő extra tőkét hoztak. Felfutott a lakáskereslet, ez nyomot hagyott a befektetőkben, így megnőtt az édeklődés az alapokra is (melyek, ahogy már említettük, nem a lakóingatlan portfóliókból építkeznek).

Az ingatlanalapok mellett a származtatott alapok hoztak ég jó teljesítményt – eddig közelítenek a 49 milliárd forint hozamhoz. Ezeket követik a zártkörű alapok a 38 milliárdos értékesítéssel.

A lakáspiac felfutása nem csak az ingatlan alapoknak tett jót, hanem az ipari és kereskedelmi ingatlanok piacának is. Az S.P.C. Ingatlaniroda munatársainak tapasztalata szerint megnőtt a kereslet ezekre az ingatlanokra is. A befektetők most nagyobb kedvet éreznek az ilyen jellegű ingalanok megvásárlására.

A lakosságból kikerülő befektetők számára elérhető ingatlanalapok közül a Globeserv Alapkezelő Reálszisztéma alapja tűnik eddig a legjobbnak. Következő legkedveltebb a Raiffeisen ingatlanalapja, majd az Európa Alapkezelő ingatlanapja. Az Erste Ingatlanalap csak utánuk jön, pedig a legnagyobb ma a piacon.

 

 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner