A kormány friss tőkealapokkal startol

vallalkozasfejlesztes

A kormány kiterjesztette a Széchenyi Tőkebefektetési Alap futamidejét és 8 milliárd forinttal növelte annak alapját, ezen felül határozott kettő új tőkealap indításáról, amelyek közép-magyarországi és határ menti cégek innovációt hivatottak szolgálni szeptembertől.

A nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály szerint a hazai vállalkozók igényein alapuló tőkeprogram fókuszában azok a termelők, illetve innovatív kis- és középvállalkozások vannak, amelyek tudnak fejlődni, illetve rendelkeznek magas hozzáadott értékű termékek előállításának képességével. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap az itthoni kockázati tőke-piac legélénkebb résztvevője, egyben a legnagyobb cégportfólióval bíró tőkebefektetője. A befektetési politikája pedig sarkallja a gazdasági fellendülést és a foglalkoztatás gyarapodását. A virágzó működést észlelve a kormány ezért a következőképp döntött. Az Alap tőkéjét 8 milliárd forinttal növeli, befektetési időszakát 2025 végéig, futamidejét pedig 2030. december közepéig tolja ki.

Varga Mihály kiemelte: a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szeptembertől két új tőkealap kezelését is elindítja. A 8 milliárd forintos keretösszegű Irinyi II. Kockázati Tőkealap kiemelten a közép-magyarországi régió tőkeigényeinek szupportálására irányul és az Irinyi Terv legfontosabb nemzetgazdasági céljaira hagyatkozik. „Így olyan hazai kis- és középvállalkozásokat támogat majd tőkével, amelyek tevékenységükkel hozzá tudnak járulni az iparfejlesztéshez, az ipari tevékenységek bővüléséhez, illetve a termelésük hatékonyságának növeléséhez” – tájékoztatott Varga Mihály.

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap 20 milliárd forintos felhasználható forrással indítja meg működését, és a Kárpát-medencei országokban tevékenykedő, terjeszkedni kívánó, innovatív vállalkozásoknak ad majd tőkebevonási potenciált. Figyelni kell arra, hogy a befektetéseknek minden esetben Magyarországon kell megvalósulnia– fejtette ki a nemzetgazdasági miniszter.
Varga Mihály beszélt arról is, fontos célkitűzés, hogy az itthoni kis- és középvállalatok egyre magasabb számban jelenjenek meg a Budapesti Értéktőzsdén, kiterjesztve ezzel pénzügyi hátterüket.

Ennek köszönhetően, egy új tőkealap életre hívásáról is határozott a kormány, amely a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap nevet kapta. Az alap összességében 20 milliárd forintos keretösszeggel üzemel majd, az alapkezelő kiválasztásáról szóló pályázati felhívás a tervek szerint szeptemberben jelenik meg – tájékoztatott a tárcavezető. Varga felhívta a figyelmet az itthoni kis- és középvállalkozások fiskális és tőzsdei ismereteinek növelését segítő kiemelt felhívásra is, amely a napokban már elérhető, mégpedig 1 milliárd forintos keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) jóvoltából.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner