Légy könnyed és udvarias

uzleti-etikett-budapest-portal

A tiszteletet adni és kapni mindannyiunknak fontos, akár a magaánéletünkről, akár az üzletről van szó. Legyen ez a világ bármely táján, elvárjuk egymástól. Figyelembe kell vennünk azonban, hogy földrészenként eltérhet, mi a tisztelet jele.

Nézzünk néhány példát:

– Ismerjük az angol úriemberek diplomatikus beszédét. Ők az udvarias nyelvi fordulatokat hasnáják, hogy megadják a tiszteletet. Amikor nem tetszésüket fejezik ki, nem a kritikát mondják, hanem tagadják a pozitív álítást. Például a csúnya helyett azt modjk: nem szép, vagy a használhatatlan helyett azt, hogy nem működő. Ez a fajta "módszer" kevésbé bántó úgy, hogy mégis kifejezi a véleményét.

– Németországban a legfontosabb értékrend, amivel kifejezik a tiszteletet, az a pontosság. Ez igaz arra, hogy idben érkeznek a találkozóikra, igaz a precíz munkavégzésre és a tökéletesre gyártott termékere is, mint például a fémipar termékei, az esztergált munkadarabok. Ha nincs századmilliméter pontossággal előllítva  a megrendelt termék, egyszerűen nem veszik át a gyártótól.

– A franciák nagyon figyelnek, hogy egy találkozón könnyedek és szellemesek legyenek. Tilos unalmasnak lenni. Könnyedén hangolódj rá a pertneredre, válassz egy kellemes témát és szórakoztasd, hogy jól éreze magát. Ez a törődés jele. Arra is ügyelnek azonban, hogy viszonozzák a figyelmet és udvariasan, érdeklődve végighalgassák a beszélgetőtársat is. Számukra ez a tisztelet.

– Olaszországban a találkozón a kellemes megjelenés tükrözi a megadni kívánt tiszteletet.  Az elegánsan sármos férfiak és a sikkes nők az üzleti életben kiváló mintaként szolgálhatnak, hogy adjuk meg a módját egy kellemes tárgyalásnak. Törekednek a tökéletes összhatásra, a részletek is igen fontosak, nembeszélve a minőségről. 

– A japánok a szertartásaikkal fejezik ki, ha valami különösen fontos a számukra. Mint ahogy a tea szertartással egy kapcsolat felé, a névjegykártya cserével az ületi partnerüknek mutatnak tiszteletet. A névjegykártya náluk a személyiség fontos része, úgymond kiterjesztése. A névjegycsere része az is, hogy figyelmesen tanulmányozzák a partner kártyáját.

Fontos hát az üzleti etiett megfigyelése és elsajátítása a különböző országokban, hiszen befolyásolja üzleti és emberi kapcsolataink sikerét.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner