Komposztálható csomagolóanyag lehet a világ megmentője

komposztalhato-csomagolas

Hogyan szűntethető meg a pazarlás? Hogyan működhet a körforgásos gazdaság? Például a komposztálható csomagolóanyagokkal, a biodízellel, amely használt olajból készül, vagy a cserélhető részekből álló mobiltelefonokkal, amelyeknél nem kell az egészet kidobni, ha elromlik.

Egyre hangsúlyosabb téma manapság, hogy nem elég kifizetődőek a véges természeti erőforrások kitermelése környezetileg, gazdaságilag és társadalmilag. Politikailag ráadásul egyre kényesebb témává válik az egyes nyersanyagokhoz való hozzáférés, ami valószínűleg továbbra is fennáll majd a Föld népességének rohamos növekedésével. Erre lehet megoldás a körforgásos gazdaság, amellyel nem csökken a fejlődés és a produktivitás sem.

Amikor a jelenlegi gazdasági modell létrejött, még úgy gondolták, hogy a nyersanyagok (kőolaj, platina) korlátlan mértékben állnak majd rendelkezésünkre. Ezt ma már tudjuk, hogy nem így van, éppen ezért egy új gazdasági modellre lenne szükség, ha nem akarunk végzetes következményekkel szembe nézni. Ez lenne a körforgásos gazdaság, vagyis újrafelhasználható anyagokat használnánk, elterjesztenénk a megújuló energiaforrásokat, a gyártási folyamatokból kizárnánk a mérgező vegyszereket, vagy éppen az átalakított, használt termékeknek egy új piacot biztosítanánk.

Ez azt is jelenti egyrészt, hogy a fogyasztói oldalt tekintve máshogy kellene tekintenünk a termékekre, azaz nem kellene azonnal kilökni a kukába, ha elromlik, hanem meg kell próbálni megjavíttatni. Másrészt meg kellene tanulni kordában tartani a birtoklási vágyat, hiszen nem feltétlenül kell megvásárolnunk egy terméket, hanem a bérelt változatot is alkalmazhatnánk, például egy autó esetében, amely később vissza fog kerülni a gyártóhoz. A vállalatoknak persze lehetőséget kellene adniuk a javításra, becserélésre például, hiszen ezáltal ők is csökkenthetnének beszerzési és szállítási költségeiken, és a fogyasztókkal való kapcsolatuk is szorosabbá válhat.

A nemzetközi nagyvállalatok nagy része már felismerte a körforgásos gazdaság lehetőségeit, és már megtették az első lépéseket, mint például a Coca-Cola, a Nespresso, a BMW, a Ford vagy a Fairphone is, ami olyan mobiltelefonokat gyárt, amiknek megújíthatók az elromlott vagy elavult elemei, könnyen meg lehet javítani és újrahasznosíthatóak. 

Magyarországon is megjelent a körforgásos gazdaság, amit a CEEweb fog bemutatni a Biológiai Sokféleségért Egyesület és a Körforgásos Gazdaságért Alapítvány a március 21-én indított online kurzus által, és a Circular Hungary 2017 konferencián és az expon június 1-jén a Millenárison. A rendezvényen szerepet kap az üzleti tapasztalatcsere és a gyakorlati megvalósítás is. 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner