Nem kell egyedül megoldanod

összedolgozás

Vezetőként azt gondolod, hogy a problémáidat egyedül kell megoldanod. Sokan kérnek már segítséget vagy alkalmaznak szakirányú munkatársakat, de kevesen gondolnak arra, hogy a csoport erejét nem múlja felül semmi. Segíthetünk egymásnak hasznos dolgokkal, az összefogással és nincs szükség gurukra.

Egy csoport egymástól független személyekből áll, ahol a tagok valamilyen egységet alkotnak, valamilyen közös cél köré, annak megvalósítására szerveződtek. Munkahelyeken gyakran szerveznek ún csapatépítő tréningeket, vagy csoport coach programokat, amely nemcsak összehozza a kollégákat, de dinamikájával segít hatékonyabbá tenni a közös munkát. A résztvevőknek könnyebb a nehézségeiken túllépni és céljaikat elérni.
Többféle témát szoktak feldolgozni, ami lehet a stressz kezelése, a célorientáltság fejlesztése, vagy az eredményesebb kommunikáció elérése stb.
Egymás elfogadása, támogatása nagyobb önbizalmat, energikusságot és fókuszáltságot ad mindenkinek, így rövidebb az út a célig.

Mit jelent a csoport ereje? Részben könnyebbséget jelent, hogy ráismerünk, hogy társainknak ugyanolyan nehézségeik vannak, mint nekünk. Ugyanúgy érintettek bizonyos problémákat tekintve. Így könnyebb egymás előtt őszintén szembenézni a nehézségekkel. A dolog elfogadása után a megoldás lehetségessége következik, végül a megkönnyebbülés, hogy tovább tudunk végre lépni.

Az ember társas lény, ezt soha ne felejtsük el. A tudat, hogy nem vagyunk egyedül és vannak társak mellettünk, akikre számíthatunk, bizalmat és biztonságérzetet ad.
Egy ilyen csoportos programot végigcsinálva minden résztvevő inspiráltabb a további együttműködést illetően és jó kilátásokkal gondolnak a jövőre.

Az is nagy segítség az önfejlesztésben, hogy amit mi magunkban nem veszünk észre, mindig könnyebben látják meg mások és ez egy ilyen támogató közegben többszörösen térül meg. Mindenki tud segíteni mindenkinek.

De hogyan is történik a változás? Hiszen sok ember beszél arról, hogy egy csapat program alatt olyan problémákat küzdöttek le, amelyeket már több éve hordoztak és nem tudtak rajta változtatni. Hat az önbizalomra, határozottabb és kezdeményezőbb lett a legtöbb résztvevő. Nem hezitál már annyit mielőtt változtatásba kezd. Az élethez való hozzáállásuk határozottan pozitívabb lett.

A folytatás hamarosan következik…

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner