A csomagátvételi pontok technikai fölénye egyre erősödik

webshop_logisztika

Drámai detonáció várható Kelet Közép Európában az átvevőhelyi csomagkézbesítés területén. Hazánkban az elkövetkező dekádokban akár háromszoros növekedés is bekövetkezhet a logisztikai ezen szegmensében. Köszönhetjük ezt az online kereskedelem tempós növekedésének és az újító megoldások elterjedésének.

Az internetes kereskedelem a teljes, a kiskereskedelmi szektoron belüli részesedése a kétszámjegyű annuális fejlődési szint ellenére ez idáig nem közelítette meg a 10%-ot az öreg kontinensen. Azonban számos iparág és termék számára válik kikerülhetetlen társsá. Kezdetekkor a legnépszerűbbek a könyvek vásárlása volt, mára azonban műszaki eszközök, élelmezési cikkek, ruházati vagy éppen kozmetikai szerek esetén is teljesen hétköznapi szokás, az internetről beszerezni azokat. Az e-kereskedelem felvirágzása kiemelkedően hat a vásárlóhoz való kiszállítás folyamatában résztvevő szereplőkre. A leginkább szembetűnő változás azonban a csomagokat kézbesítő cégeket érinti. Ők azok, akik a szállítási ciklus végső elemeként kézbesítik az ügyfél rendelését az általa megválasztott küldési pontra.

Friss kereskedelmi modellek a láthatáron

Most az internetes vásárlások zöméhez házhozszállítás társul. A növekvő horderejű vevői igények (expressz kiszállítás, flexibilis elérhetőség, pénztárcabarát költségek) és a technikai innovációk (automatizált eszközök) azonban összességében merőben új csomagátvételi üzleti modellek és partnerségi kooperációk elterjedéséhez járulnak hozzá. Miközben start-up vállalatok közösségi szolgáltatásokra alapozva tesznek kísérletet a csomagkézbesítésre, addig a szállítmányozási szereplők intelligens csomag automatákat létesítenek. Az online kereskedők pedig fizikai bolthálózattal rendelkező cégekkel társulnak.

Kelet-Közép-Európában erős összecsapás kezdődött a vásárlókért, amelyet elementárisan a virtuális kereskedelem nyugat-európait túlszárnyaló, kétszámjegyű emelkedési szintje okozott. Az átvevőhelyi csomagkézbesítés területén jelentős mennyiségű piaci szereplő tűnt fel az elmúlt években, például országos postai szolgáltatók, nemzetközi csomagküldő cégek, kiskereskedelmi franchise-ok. Akár szánt szándékkal az online kereskedők vagy éppen előremutató start-upok vállalnak szerepet a rendelések kiszállításában.

A fokozódó népszerűség és a sokrétű, országos kiterjedtség ellenére a cégek rendszerint még nem kezelik exkluzív, versenyelőnyt kereső módon a csomagkézbesítést. Elsődlegesen csak, mint szállítási gondra tekintenek, és ennek megfelelően járnak el. Ámde a piacon már jelenleg is hatalmas lehetőségek honolnak, mivel a vevők apadó eladóhelyi jelenléte az átvételi helyeken emelkedő gyakorisággal és élénkséggel jár, amely megalapozza az esélyét összetettebb áruk és szolgáltatások perszonális kereskedelmére.

Kiemelt helyen állunk területi vonatkozásban

Az átvevőhelyi csomagkézbesítés szegmense hazánkban a tájegységeket összevetve kimondottan fejlett. Az országszerte sok ezer átvételi pont között prominens számban lelhetünk fel a kézbesítőcégekkel együttműködő benzinkutakat, továbbá franchise-hoz tartozó és szuverén kiskereskedelmi egységeket is. Megállíthatatlanul emelkedik a csomag automaták száma. Rendszerint forgalmas közlekedési helyszíneken történő átvételi opciót szavatolnak. Az átvevőhelyek stratégiai szerepű ügyfélkapcsolati állomásokká fognak kiteljesedni, amely alapvető fontosságú lesz a kereskedői szférának. Emiatt a vállalatoknak már most hozzá kell, hogy lássanak ahhoz, hogy a jövőbeli versenyképességüket biztosíthassák.

Budapesti partnerünk: E-logisztika – webshop átvételi pont

1067 Budapest, Podmaniczky utca 43.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner