A változási képesség értéke

változás_budapest_portal01

Jelen világunk nagy vesztesei, akik félnek a változástól. Ha általános komfortzónájából nem tud/akar kimozdulni, az idő nem Önnek dolgozik.

Amennyiben egy szóval kell leírnunk jelen világunk legfőbb jellemzőjét, a „változás” ez a szó.  Minden mozgásban van, követhetetlen gyorsasággal átalakul. Olyan helyzetek keletkeznek, melyekre szinte senkinek nincsenek megoldás mintái. Máshogyan kommunikálunk, hatalmas mennyiségű információt kényszerülünk pillanatok alatt feldolgozni, olyan fejleményeknek vagyunk tanúi, melyeket korábban, még csak elképzelni sem tudtunk.  Minden gondolatunk megvalósul, még mielőtt egyáltalán kigondoltuk volna. Száguld minden körülöttünk előre. 

A 8 fő személyiségtípus (melyek kombinációiból áll 5184 személyiségprofil) némelyike fel tudja venni ezt a fordulatszámot, mások küszködnek.  Egy típus, akit „végrehajtó” vagy „befejező” karakterként szokás emlegetni pedig egyenesen lehetetlen helyzetbe került a megújulási kényszer következtében.

Ez utóbbi személyiségtípus mindig is a stabilitás, a biztonságérzet híve volt. Törekedett arra, hogy egész élében mindössze egy munkahelye legyen. A jövő maradjon kiszámítható, tervezhető, előre belátható. Amikor körülményeiben valamiféle jelentős, kényszerű változás állt be, azt mindig jó alaposan előkészítette, megtervezte, felkészülten várta. De mit tegyen egy ilyen személyiség egy nagyon gyorsan formálódó, néha a sarkából is kiforduló világban. Leginkább csak leblokkol, rettegve várja a fejleményeket.

Egy közelmúltban lezárt, „végrehajtó” karakterekre is vonatkozó vizsgálatunk kimutatta, hogy felgyorsult világunkban, ők a leginkább elveszettek. A kockázati skálán második a „csapatjátékos” karakter, aki az emberi kapcsolatok gyors átalakulása miatt érzi magát partra vetett halként. A barátságok, családi kötelékek formája és minősége számára beláthatatlan irányba torzult el. Sokszor úgy érezheti, nincs szükség többé arra, ami az ő lényege. Közvetlenül mögöttük egy bolyban az „elnök”és a „forrásfeltáró” személyiségtípusok állnak, akik valahogyan ezt is „túl próbálják élni”. Persze ehhez, jó pár dolgot át kell értékelniük. Leginkább nagy egójuk és saját eltúlzott jelentőségük lesz újragondolandó. A "forrásfeltáró" ugyan híve a változásoknak, de természetesen nem kedveli, ha kényszerítik erre.

Vizsgálatunk tanulsága szerint nyertesei is vannak rakétasebességgel átformálódó világunknak. A „serkentő” személyiség például kiválóan alkalmazkodik. Mivel alapvető erőssége, hogy bármilyen helyzetben képes helyt állni, kicsit még élvezi is, hogy folyamatosan rögtönöznie kell.

Míg néhány évtizeddel ezelőtt nem sok babér termett az „ötletgyártó” és az „elemző” karaktereknek, számukra is megnyugtató lehet, hogy sokkal nagyobb tér nyílt az intellektuális értékek kibontakoztatására. Egyik altípusuk, a „kocka”, még divatossá is vált.  Jelenleg a világ száz leggazdagabb embere között 5 ilyen személyiségtípus található.  A tízezer leggazdagabb között pedig még nagyobb az arányuk, ott 1782 helyet bitorolnak. Nem tévedés, majdnem 18%! Minden ötödik top10000 „elemző” vagy „ötletgyártó”. Ki gondolta volna ezt tíz-tizenöt évvel ezelőtt?

Az említett két típus, nemcsak nemzetközi szinten, hanem itthon is belendült. Hamarosan a hazai top100 összetételében is lesznek hasonló átrendeződések. Pegig látszólag nem szeretik a változásokat.

A nyolcadik karakter, a „szervező”, úgy tűnik, egyszerűen csak, mint ha mi sem történt volna, alkalmazkodik az új helyzethez. Személyiségében semmiféle átalakulás nem zajlik le. Se pozitív, se negatív. Érzelemmentes realizmusa, helyet biztosít számára a jövőben.  

Forrás: character-business

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner