Ételed legyen a gyógyítód

„Ha nincsennek méhek, nincs megporzás, majd nincsenek állatok, végül nincs ember se.” (Albert Einstein)
A méhek és az ember kapcsolata jóval ősibb, mint gondolnánk. Erre a legjobb bizonyíték egy nagyjából 20.000 éves, spanyolországi barlangban (Arana barlang) talált sziklarajz, mely egy éppen lépes mézet gyűjtő lányt ábrázol. Arra őseink nyilván már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hogy a lépek összegyűjtése bár kissé veszélyes feladat, azonban azok semmihez sem fogható, különleges íze miatt mégis vállalható kockázat.

Különleges ízvilágának és a viszonylagos ritkaságának, illetve nehézkes begyűjtésének köszönhetően a méz már a kőkortól kezdve komoly rituális szereppel is rendelkezett, és számos kultúrában a vallási rituálék elengedhetetlen eleme volt. Mivel a benne rejlő pozitív egészségügyi hatásokat viszonylag korán felismerték őseink, ezért nem ritkán orvosságként is használták.
Persze a korai időkben méhészkedésről még nem beszélhetünk, hiszen az emberek a vadon élő méhek mézét gyűjtötték be, mely gyakran a méh család pusztulásához vezetett.

A méhészkedés első írásos emlékeit a Bibliában lelhetjük fel, hiszen az Ószövetségben szó esik a méhek megfelelő gondozásáról, hogy hogyan védhetjük meg őket az időjárás viszontagságaitól, vagyis az erős naptól és az esőtől, valamint a füstölés technikájáról.
Az ókori Kínában is ismeretes volt kiváló élettani hatásairól. Egy közel 4000 évvel ezelőtt keletkezett kínai orvosi mű, a Nü-ci-hiang is említést tesz arról, hogy mézzel összekevert ginseng-gyökér rendszeres fogyasztásával meghosszabbíthatjuk életünket. Ennek ellenére a ókori méhészkedés még inkább a babonákra épült. Az ókori görögök például úgy tartották, hogy a méhek által összegyűjtött nektárt az istenek csepegtetik a virágos mezőkre az éjszaka leple alatt.


A rómaik a mézben már inkább a gasztronómiai különlegességet látták, és egy magára valamit is adó római nemes nem rendezhetett lakomát anélkül, hogy ne lett volna egy külön asztal a mézből készült édességeknek, süteményeknek, melyek között gyakran a tiszta lépes méznek is helyet kellett kapnia. A rómaiak persze nem csak ételeik, hanem italaik édesítésére is előszeretettel használták a mézet, sőt különleges mézbőrt is készítettek belőle. A rómaiak voltak az elsők, akik már a méhviaszt is nagyobb mennyiségben hasznosították és gyertyákat, fáklyákat, illetve íráshoz használt viasztáblákat is készítettek belőlük, sőt néha még szigetelő anyagként is felhasználták.
A méhészkedés tudományát később a rómaiktól átvettek a germán, illetve Kelta törzsek is, majd rajtuk keresztül a Kárpát-medencében élő Avarok. A római birodalom bukásával azonban a méhészkedés Európában újból hanyatlásnak indult és általánossá vált a kifosztásos mézgyűjtés, mely a vadon élő méhcsaládok drasztikus fogyásához vezetett. A méhészkedés újbóli fellendülése a kereszténység elterjedésének volt köszönhető, hiszen a vallásos ceremóniákhoz elengedhetetlenek voltak a méhviaszból készült gyertyák. Méhészkedéssel ekkoriban elsősorban a kolostorok apátjai foglalkoztak, akik természetesen nem csak a viasz miatt tartották a méheket, hiszen a mézből orvosságot és mézsört, valamint mézbort is készítettek.

Itt az ősz, és lassan itt a tél. Jönnek  a hűvös ködös napok, s vele együtt a tüsszögős, náthás, megfázásos időszak. Itt az ideje ,hogy feltöltsük mézzel a családi gyógyszertárunkat! A méz tápanyagokban gazdag, vitaminokat, szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket tartalmaz. Szénhidrát tartalma főként szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll. A szőlőcukor könnyen emészthető, gyorsan felszívódik és hamar termel energiát.
A méz gyógyhatásait tudományosan is igazolták!

AKÁC  MÉZ: jó csontképző, vértisztító, roborál, erősíti az immunrendszert, kiváló felső légúti megbetegedéseknél
REPCE MÉZ: szőlőcukorban gazdag, jó hatással van a gyomorra, csökkenti a túlzott savtermelést, enyhíti  gyomorégést..
NAPRAFORGÓ MÉZ: magas ásványanyag tartalom jellemzi, jelentős az E vitamin tartalma ami antioxidáns, természetes segitséga prosztata megbetegedéseknél, húgyúti zavaroknál, erősíti az idegrendszert, csökkenti a koleszterin szintet…
VEGYES VIRÁG  MÉZ: összetétele évszakonként és tájanként változik, mindig más és más! Ásványanyag tartalma magasabb mint a fajta mézeké, magas szőlőcukor tartalmú…..

USTÁRMÉZ-MÉZHARMATTAL: a legsötétebb mézek közzé tartozik testes zamatos méz, kiemelkedően magas az ásvány anyag tartalma a mézharmattól,magas vérnyomás, epe-májbántalmak, emésztési problémára hatásos, javítja a látást…
A méhek a mézen kívül több gyógyhatású terméket is elő állítanak.

Ilyen a VIRÁGPOR- mind azt tartalmazza ami a szervezetnek az élethez szükséges, a 22 aminosav közül 20 -at megtalálunk benne, magas a fehérje tartalma, immunerősítő…

PROPOLISZ-gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibiotikus hatású, fájdalom csillapító, nyugtató hatású….

ÉTELED LEGYEN A GYÓGYÍTÓD! (Arisztotelész)

 

 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner