Kocogj, fuss az egészségedért!

futás az egészségért_kep2_kicsi

Miért egyre népszerűbb a futás a fiatalok körében?

Mi egyre népszerűbb a fiatalok körében ez a minden porcikánkat megmozgató sport?

Ki tudja, miért, de mostanában mind több fiatalt látni parkokban, külön a futók számára kialakított útvonalakon, vagy akár városi utcákon is kocogni. Mi lehet az oka annak, hogy a fiatalok körében egyre népszerűbbé kezd válni ez a minden porcikánkat megmozgató sport?

A tizenévesek mozgási igénye a statisztikák szerint sem mondható éppen optimálisnak. Nem is kell tulajdonképpen felmérés ehhez, hiszen mindannyiunk családjában megtalálható ez a korosztály, így saját szemünkkel is látjuk rajtuk az „anti mozgás” jeleit. Akár a számítógép mellett ülve otthon, padban ülve az iskolában, vagy épp este tv- előtt a szobájukban Sportkörökre nagy unszolás árán tudjuk csak rávenni őket, önszántukból pedig ritkán terveznek testet mozgató kikapcsolódásokat. Ezek tények. Van viszont most egy reménysugár, mert valóban megnőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik hódolnak ennek az igazán egészséges sportnak, ami nem más, mint először a kocogás, majd elérve a kellő állóképességet is, a futás.

Örvendetes és bizakodásra okot adó dolog ez, a következők miatt is:

Kardió mozgás, tehát nagyon jó hatással van a szívre, a keringésre az izmok erős megmozgatása miatt,
lazító hatása igen erős, ezért nem csak a testre, hanem a lélekre is gyógyító jelleggel bír,
nagyon nagymértékben növeli az – ebben az életkorban kiemelten fontos – állóképességet,
a szabadban történő mozgás erősíti és védi az immunrendszert,
egy fillérbe sem kerül, leszámítva a futócipőt – melynek fontosságát mindig szem előtt kell tartani.

Mindezeken felül nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a futásnak, mint minden sportnak közösségteremtő ereje is van, hiszen alkalmat ad a személyes találkozásokra, a szabadidő közös eltöltésére. Az együttes sporttevékenység alkalmával barátságok erősödnek és mélyülnek el, a személyes sikerek elérése pedig ösztönzőleg hat másokra is!

Az iskola nagy segítséget nyújthat a sportolás napi szinten történő gyakorlásához

Ha az oktatási intézmény elvei között a mozgás fontossága is szerepel, ha ráadásul még a tanrendben is kiemelt helyet foglal el, akkor az, nagymértékben szélesíti a gyermek látókörét ezzel kapcsolatban is. Ha a tanuló mérvadónak tartja nevelője álláspontját, és bizodalma van irányába, akkor az igazán lényeges dolgokban, amilyen a sport is, biztosan adni fog véleményére. Ezért is olyan fontos, hogy viszonyuk a kölcsönös tiszteleten alapuljon.

Forrás: index.hu

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner