Az Airlander 10 tesztje sikerült

airlander-hibrid

A világ legnagyobb légi járművét Nagy–Britanniában tesztelték. A teszt során a jármű 20 percet volt a levegőben a Londontól északra fekvő cardingtoni repülőtéren. A hibrid járművet, mely léghajó, helikopter és repülőgép keveréke, a Hybrid Air Vehicles nevű brit cég fejlesztette.

Eddig az orosz An-225 orosz repülőgép számított a legnagyobb járműnek. Az Airlander 10 most megelőzte 92 méteres hosszúságával. Ez a héliummal töltött léghajó 4900 méteres magasságig tud majd emelkedni és akár 10 tonna terhet is tud majd szállítani. A sebessége pedig eléri az óránkénti 150 kilométert. Ami még különlegessége: képes lesz egyfolytában akár két hétig is a levegőben maradni.

Mit tudhatunk még erről a léghajóról? A fejlesztők már 2007 óta foglalkoznak vele. A cél: egy a hadsereg számára kifejleszteni főleg megfigyelési feladatokra. Eddig költségvetési megszorítások miatt félretették a projektet. Most azonban a brit kormány úgy döntött, befektet a szuper járműbe egy nagyobb összeget, ami legalább egymilliárd forintnak felel meg.

A fejlesztők szerint nemcsak katonai, de üzleti célokra is megfelel az Airlander 10. Előnyei: nincs szüksége kifutópályára, sok napon keresztül végezheti munkáját egyhuzamban, költség- és környezetkímélő, teher- és utasszállító, héliummal töltött (tehát nem gyúlékony).

Annak ellenére, hogy még soka bizalmatlanság a hibrid járművekkel valamint a léghajókkal szemben is, a gyártók 2021-ig legalább 10 db-ot el akarnak adni és 2020-ig egy még nagyobb, akár 20 tonna terhet is bíró példányt akarnak fejleszteni.
 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner