Embergép – gépember

Egy nem mindennapi kapcsolatról gondolkodom az ember és a gép között.
Korunk nagy vívmányai közé tartozó robotika szerelmesei biztosan feltették már maguknak a kérdést: vajon ez a rettentően gyors fejlődés hova vezet?  A gép és az ember kapcsolata nagyon régre nyúlik vissza. Gondoljunk csak az első gépek fanatikus feltalálóira. Nem építették volna meg a gőzmozdonyt, nem találták volna fel a távírót, sőt még az óraszerkezet sem létezne e nélkül a kapcsolat nélkül.


Mi és a gépek. Van közünk egymáshoz, de nem csak annyi, hogy feltaláljuk, majd használjuk őket. Mindig is volt köztünk egy erős vonzalom, kíváncsiság: hogyan működnek, mit tudnak, amit mi emberek nem, van-e saját akaratuk, gondolatuk, reagálnak-e ránk, érezhetnek-e? Kíváncsian fürkésszük őket.
Észrevetted, hogy a gépek reagálnak arra, ahogyan vagyunk, pl. depressziós környezetben elromlanak? Az autósok tudják nagyon jól, hogy kedvenc járművüknek lelke van. Szerintem a gépek éreznek, csak másképp, mint mi.
De mi a helyzet a függésünkkel velük? Autók, motorkerékpárok, repülőgépek, mobiltelefonok, háztartási gépek, fitness gépek, mezőgazdasági vagy megmunkáló gépek, és még sorolhatnám, mennyi félét használunk nap, mint nap. Én hálás vagyok ezeknek a gépeknek és berendezéseknek, mert életünket segítik és megszínesítik. Nélkülük már nem is lenne olyan könnyű.

Korunkban már robotgépeket gyártanak, vagyis előre programozott, feladatokat teljesítő gépeket. Ma már gondolat vezérelt karok és számítógépek, a régebben csak sci-fiből ismert háztartási takarító robotok, arcfelismerő computerek, emberi érzelmeket, mimikákat imitáló, emberekre hasonlító robotok léteznek köztünk. Ez gyerekkorunkban fantasztikum, csoda, vagy lehetetlen dolog volt. Együtt fogunk élni gép-robotokkal, cyborgokkal, organikus biorobotokkal, a nem túl távoli jövőben…?


Most itt vannak a 3D nyomtatók, VR játékok…. talán valóra válik a Mátrix, az Existens, a Tron filmek, és a többi virtuális valóságról szóló történet. Ne felejtkezzünk meg kedvenc „robotos” filmjeinkről sem: a Terminátor, 200 éves ember, Mesterséges intelligencia, Én a Robot, Űrodüsszeia stb. Mind-mind érdekfeszítő témát boncolgat: hová vezet az ember és a gép kapcsolata? Mi történik akkor, ha egy gép öntudatra ébred? Mit fogunk akkor tenni? Milyen világ lesz akkor?

Elképzelem, hogy lesz egy barátom, aki egy gép, egy robot, mint a Transformers-ben. Nekem tetszik a gondolat. Ha a Terminátor támadó gépeire gondolok, az már nem annyira. Összehangolódni a robotokkal egy jó világnak tűnik (Interstellar), ha viszont gépek vezette társadalom a kép, vagy amikor a robotok vannak száműzve, épp az ellenkezője ugrik be.
Együttműködni, összehangolódni, fejlődéshez és új világhoz vezethet, amelyben többek lehetünk, tengernyi lehetőséggel az életünkben. 


Mi a helyzet a Transhuman elméletekkel, hitekkel? Itt már odáig is eljutunk, meddig ember az ember és honnan gép a gép? Összekeveredik. Te meddig mennél el? Az emberből is lehet gép? És a gépből ember? De erről majd máskor…
Sok a kérdés, de a válaszokon is érdemes elgondolkodni, még nekünk egyszerű halandóknak is…

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner