Buckminster Fuller – Inventor

„Soha nem tudsz megváltoztatni dolgokat az által, hogy harcolsz a létező valóság ellen. Hogy megváltoztass valamit, építs egy új modellt, ami elavulttá teszi a már létezőt.”

Buckminster Fuller teljes nevén Richard Buckminster “Bucky” Fuller (Massachusetts, Milton, 1895. július 12. –Los Angeles, 1983. július 1.) amerikai autodidakta formatervező, Buckminster Fuller

Élete

A Massachusetts állambeli Miltonban született 1895. július 12-én. Szülei Richard Buckminster Fuller kereskedő és Caroline Wolcott Andrews. Egy öccse és két huga volt. Gyermekként Fröbel óvodába járatták szülei. Még az egyetem előtt gépészetet tanult, azért hogy megismerje a szerszámgépek működését.
A massachusetts-i Milton Akadémiára járt, majd a Harvard Egyetemen matematikát tanult, de nem fejezte be felsőszintű tanulmányait. 1917. július 12-én feleségül vette Anne Hewlett Fullert (1896-1983) két lánygyermekük született. Elsőszülött lánya Alexandra három éves korában tüdőgyulladásban meghalt. Elvesztése nagyon megvislte Fuller idegrendszerét és abban az időben anyagilag is csődközeli helyzetbe került a családja. Több éven át húsfeldolgozó üzemekben dolgozott, egészen addig míg képes volt, eltartania családját a találmányaiból és az írásaiból.

Munkássága

Fullert egész életében egyetlen központi kérdés foglalkoztatta: „Van-e esélye az emberiségnek arra, hogy hosszú ideig és sikeresen fennmaradjon a Földön, és ha igen, hogyan?”
Magát átlagembernek tekintette, akinek nincs különösebb vagyona vagy felsőfokú képzettsége. Életét mégis ennek a kérdésnek szentelte: egy olyan ember, mint ő, tehet-e az emberiség helyzetének előmozdításáért valami olyasmit, amire a nagyvállalatok, kormányok, magánvállalkozások természetüknél fogva nem képesek.
Több mint harminc könyvet írt, és olyan fogalmakat alkotott meg és népszerűsített, mint a Föld-űrhajó (spaceship Earth), a kérészéletűsítés (ephemeralization) ésszinergetika (synergetics).

Számos találmánya is volt, főként a design és építészeti jellegűek; közülük a legismertebb a geodéziai kupola (geodesic Buckminster Fuller

Ő szinte az egyetlen – bár sokakról feltételezik: Leonardo da Vinci, Benjamin Franklin, Albert Einstein –, akivel kapcsolatban részletes, írásos dokumentáció bizonyítja, hogy polifázisos alvó volt. A saját maga által elnevezett Dymaxion sleep 6 óránként 30 perc alvásból állt. Ehhez 2 éven át tartotta magát, miközben barátja rendszeresen ellenőrizte egészségi állapotát. Manapság ennek egy kissé módosított változata terjedt el inkább. Az Uberman 4 óránként 20 perc alvással éri el a napi 2 óra alvást.

„Ami te vagy, annak kilencvenkilenc százaléka láthatatlan és érinthetetlen.”
 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner