Geodesic Dómok

Partnerünk a Geokert Bt. tervezői révén ismertük meg azt az építészeti találmányt, amit Geodesic Dome néven vezetett be az emberiség történelmébe feltalálója Buckminster Fuller.

A geodéziai dóm egy olyan eljárással készült építmény, mely lehetővé teszi nagy tömegű boltozatok megépítését szakaszosan, kis lépésekben. Az alapból kiindulva, rétegről rétegre haladva kerülnek helyükre az alaposan megtervezett háromszögek.

Nagy és kis kupolák egyaránt megszerkeszthetők ugyanannak az egyszerű konstrukciós technológia felhasználásával. Buckminster Fuller ajándéka az emberiség számára akkor érkezett meg, amikor a globális légszennyezés fenyegeti az emberiséget, amikor az űrből érkező sugárzás, a légzésre alkalmatlan levegő vagy akár egy hatalmas nukleáris katasztrófa arra kényszeríthet minden túlélőt, hogy védett – de élhető – környezetbe költözzön. Ha ebben az életben más bolygóra is eljut az emberi élet, akkor szintén fontos szerepet kaphat az élhető környezet kialakításában és fenntratásában ez a szerkezet.

A legismertebb felépült geodesic dome-ok a világban az Disney Epcot Center és az angliai Cornwall-ban található Eden Project. Ez utóbbi az "Éden" elnevezésű projekt mintegy 5000 növényfaj, több mint 1 millió egyedének biztosít életteret. A világ legnagyobb üvegházának számító Éden Projekt Angliában gyönyörű jövőképet tár elénk, azt bizonyítja, hogy a világ számos ökoszisztémáját lehetséges reprodukálni.

A növények a világ legkülönbözőbb klímájú területeiről származnak.A Nicholas Grimshaw építész által tervezett többkupolás geodesic dome a világ legnagyobb üvegház-komplexuma, egy olyan hatalmas méretű öko-projekt, amely különböző klímájú biológiai életközösségek széles tárházát nyújtja a látogatók elé.

Messziről szemlélve buborékokhoz hasonlítható az óriáskomplexum. Többek között Óceánia, Malajzia, Nyugat-Afrika, az Amazonas és Dél-Afrika területeinek élővilágába nyújt interaktív betekintést.

A világ legnagyobb üvegházának számító építmény – melyet sokan a nyolcadik csodaként emlegetnek a világban – turisztikai célpont, tudományos intézmény, oktatási központ és fórum egyben, mely elég hatalmas ahhoz, hogy az esőerdők legnagyobb fái is elférjenek alatta, valamint hatalmas mediterrán tájképek nyíljanak meg az utazó szeme előtt.

A cél az volt, hogy bemutassa növények és emberek kölcsönös függőségi viszonyát és, hogy miképp lehetséges a természeti környezet megőrzése a közös túlélés annak reményében, hogy a jövőben sem csak üvegházak alatt lehessen megcsodálni a világ különféle bioszféráit.

Ma már Geodesic Dome Home-ok is épülnek, amelyben igen kellemes lehet élni.


 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner